U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

offerte aanvragen - tekstschrijver HENDRIQ

 

Klantreviews tekstschrijver HENDRIQ - Alphen

 portfolio content & copywriter HENDRIQ

 

Blog over taal, tekst, schrijven en communicatie

Met knipoog én eeuwigheidswaarde. En toch ook serieus zinvol. Echt. Korte blogartikelen vol tips en altijd lekker om te lezen. Lees je mee?

 

Blogoverzicht of laatste artikel

  

Bloggen voor jou?  

Zal ik voor jouw bedrijf of organisatie bloggen (ghostwriter)? Bel me op 0172 - 78 55 74 of stuur een berichtje. Tekstschrijver Henkjan Elsinga   

HENDRIQ Google Reviews

Tekstschrijver HENDRIQ 5-sterren Google Reviews

Gebaseerd op 4 reviews

 

Creatieve Copywriter Inhuren?

Bel     0172 - 78 55 74  

of       06 - 34 33 58 49  

of      contact via mail 

Wat houdt je bezig? Wel of geen t?

Gepost 2014/12/23

Wat houdt, hout, houdt je bezig - spelling - blogpost copywriter Henkjan ElsingaTwitter vraagt mij: "Wat houdt je bezig?". Het antwoord op de vraag is nu niet belangrijk. In dit mini-blog: tekst en uitleg over de spelling van de persoonsvorm. Van houdt. Over de twijfelsituaties wel of geen t als 'je' erachter komt. Hoe zit dat nu?

Is houdt nu goed gespeld? Ja.

 

Misschien denk je: maar je staat er toch achter? Dan is het toch zonder t? Loop je. Twitter je. Schrijf je. En dus ook word je, zonder t. Ja, maar nee, in dit geval.

 

Onderwerp

Wat is namelijk het onderwerp? Inderdaad: wat is namelijk het onderwerp. Op de vraag "Wat houdt je bezig?" kun je zeggen: "Wat houdt (me) bezig." Dus wat is het onderwerp. En niet je.

 

Persoonsvorm

Onderwerp en persoonsvorm van een werkwoord zijn nauw verbonden. In dit geval is houdt de persoonsvorm. Die dus gekoppeld is aan het onderwerp wat. Daarom: Wat houdt met dt (me) bezig. Stam + t, want wat is derde persoon enkelvoud. Net als hij en zij. Zij houdt (me) bezig. Bijvoorbeeld.

 

Je is in de Twitter-vraag dus niet het onderwerp. En daarom bepaalt het ook de vervoeging en daarmee spelling van de persoonsvorm houdt niet. En dus is het niet: "Wat houd zonder t – je bezig?".

 

Tip: meervoud maken

Hoe kun je er ook achter komen? Door er meervoud van te maken. Bijvoorbeeld: "Welke dingen houden je bezig?". De persoonsvorm (houdt > houden) verandert mee met het onderwerp (wat > welke dingen). Je (hier niet het onderwerp) beïnvloedt de vervoeging niet. Het meervoud van het onderwerp wel.

 

Genoeg over spelling.

 

Volgende keer blog ik weer lekker over iets heel anders. Iets met communicatie, denk ik. Of creativiteit of zo. Da's toch eigenlijk wel het leukere deel van het tekstschrijven.

 

Andere blogartikelen lezen (overzicht)?

 

Vind je dit een leuke blog? Wil je hem dan delen? Bedankt! (zie social media knoppen)

 

Vind je schrijven moeilijk? Ik kan je helpen. Of het voor je doen. Stuur je een berichtje?

Oude Facebook likes, van vorige website:

Delen via sociale media

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?